Om Christina Aguilera: Del. 6 Back To Basics | MYSELF AND CHRISTINA AGUILERA

MYSELF AND CHRISTINA AGUILERA

Annons

Om Christina Aguilera: Del. 6 Back To Basics

548655_4245276374793_1185861180_n

* Efter Christinas Stripped-era följde Back To Basics. En mer lugn och mogen Christina kunde skymtas. B2B baseras främst på blues, Billie Holiday och The Andrew’s Sisters. Även Etta James och Marvin Gaye är betydande namn för albumet som släpptes 2006.

* DJ Premier producerade B2B som även har jobbat med Beyoncé, Janet Jackson och Jessica Simpson. Christina valde Premier var hans förmåga till att både lyssna till Christinas musik och vad hon ville i tankarna. Han förstod vad för typ av album hon ville göra.

* Medan Christina planerade B2B-albumet gick hon ihop med legendarerna Herbie Hancock (A Song For You) och Andrea Bocelli (Somos Novios). Hon lät detta män guida henne igenom plattan och för att hitta rätt sound.

* B2B är ett dubbelalbum där den första CD:n främst handlar om hennes hyllning till sitt liv och till relationer; Jordan Bratman och till mamma Shelly. Den första CD består av musik som är skapad av DJ Premier. CD 2 är istället mestadels byggd på Linda Perrys musik. Christina skickade bland annat musik till DJ Premier av vilken musik som inspirerade henne till albumet. DJ Premier fick då skivor av Aretha Franklin, Etta James, Marvin Gaye, Esther Williams etc.

* Med sitt nya soul, jazz och bluessound kom även den nya stilen. Christina inspererades mycket av Veronica Lake, Marilyn Monroe och Greta Garbo (svensk!).

* Det var Christinas mormor som påverkade henne att lyssna på 20-, 30- och 40-talsmusik. Redan när Christina var liten satte mormodern på Billie Holiday, Otis Redding, Marvin Gaye, Etta James och Ella Fitzgerald medan Christina låtsasuppträdde i vardagsrummet.

* Låtarna på Christinas album är alla självbiografiska. “Save Me From Myself” och “Still Dirrty” hyllar Jordan Bratman, medan “Oh Mother” vänder sig till mamma Shelly som utsatts för misshandel av Christinas pappa. “I Got Trouble” är inspelad med riktig vintageutrustning så det ska låta exakt som på 1920-talet. “Ain’t No Other Man” handlar om Christinas byte från att ha massa män som faller vid hennes fötter till att hon istället puttar iväg dom då hon redan hittat sin man.

* Koreografin till musikvideon “Ain’t No Other Man” ligger Bryan Barber bakom.

* Under B2B-eran skapade Christina sitt alterego “Baby Jane”. Men vem hon är och vad hon är har Christina alltid vägrat svara på. Det är hennes hemlighet. Christina säger: “I miss Baby Jane…I’m not going to tell you why I have that nickname. I can’t tell you…”

* Musikvideon till “Candyman” är en hyllning till The Andrew Sisters “Boogie Woogie Bugle Boy” och representerar Christina Aguileras tre största personlighetssidor: Brunetten: Hon vill vara busig och “naughty”. Det representerar mina Xtina-dagar. Brunetten vill skapa lite kaos. Den rödhåriga Christina tittar på den blonda Christina och är väldigt avundsjuk på varför hon inte får sjunga i mitten. Den blonda är såklart Christinas främsta sida; söt och kaxig på samma gång.

* Låten F.U.S.S sägs stå för Fuck You Scott Storch. Scott producerade 7 låtar på Christinas Stripped-album och media framställde det som att det var Scotts förtjänst att Stripped blev sådan framgång. Men det uppstod under B2B gräl mellan Christina och Scott. Efter deras samarbete med Stripped ville Christina att Scott skulle medverka på B2B också. Men det blev aldrig av. Versionerna dem emellan varierar till uppbrottet: Enligt Scott ställdes samarbetet in för att Christina vägrade betala hans flygtransporter som han behövde ta för att ta sig ofta till Christinas studio i Los Angeles. Men enligt Christina ville Scott enbart ta sig till Los Angeles med ett privat jetsetflygplan som Christina skulle betala, vilket hon tyckte var en onödig lyx för att ta sig till och från studion. 

* Christinas favoritfototgraf Ellen von Unwerth fotade coveromslaget till B2B. Ett självklart val för Christina. Fotot togs på ett historisk hotell i Los Angeles kallat Hollywood Dell.

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. MYSELF AND CHRISTINA AGUILERA

    Carro: Ja, jag vet, tyckte också det var sjukt konstigt, tror det är tryckfel i boken faktiskt. Eller har författaren inte en susning om vad hon snackar om! 😛 Jag tänkte hela tiden att jag skulle ändra texten när jag skrev av boken, men så skrev jag ändå rätt av. Fel av mig! Jag tror det ska stå “Slow Down Baby” istället faktiskt och det var det jag tänkte ändra till, för det passar mer in på texten. Det är ganska mycket saker som författaren skriver som jag reagerar med ett stort frågetecken på. 

  2. Carro

    Rolig fakta! Fast “Still Dirrty” handlar väl ändå inte om Jordan? Den handlar väl om att många sa att Christina blivit “Clean” och inte längre var som hon var 2002-2003, att kärleken hade ändrat henne?

Annons
stats